Hier gaan we het hebben over fotografie met je telefoon.
Dit deel is in wording tot die tijd vast 7 tips om met fotografie met je telefoon te beginnen.
10 tips voor smartphone fotografie
De fotokwaliteit van telefoons is steeds beter en een smartphone is voor velen eigenlijk dé camera die je altijd bij je hebt. Met een smartphone kun je echt mooie foto’s maken. Daarom lees je op deze pagina 10 tips voor smartphone fotografie.
Tip 1: Ken de opties van je camera
De ‘gewone’ camera app heeft waarschijnlijk meer mogelijkheden dan je denkt. Duik het menu in en kijk wat voor extra opties je hebt. Denk bijvoorbeeld aan een timer functie, het kunnen inschakelen van hulplijnen en een HDR-optie. Op veel telefoons kun je zelfs de belichting aanpassen. Heeft de standaard camera app niet alle functies die jij wilt? Probeer een andere camera-app, er zijn er heel veel!
Tip 2: Maak een goede compositie
De compositie is iets waar je altijd rekening mee moet houden, of je nu met een digitale camera of met een smartphone fotografeert. Er bestaan verschillende compositieregels waar je je in de basis aan kunt houden . Denk bijvoorbeeld aan de Regel van derden of de Gulden snede. Maar soms kan het ook sterk zijn om er juist van af te wijken en het onderwerp pal in het midden te kaderen. Zoek naar lijnen die je kunt gebruiken en wat deze met het totaalbeeld doen. Op de meeste telefoons kun je hulplijnen aanzetten voor het maken van een goede compositie.
Tip 3: Gebruik de zelfontspanner
Het duurt misschien iets langer om de foto te maken, maar het resultaat is wél mooier. In plaats van een selfie vanuit de hand te maken, kun je je telefoon ergens tegenaan laten leunen of op een statief met een telefoonhouder zetten. Kies een mooie hoek, zet je telefoon neer, stel de timer in en loop snel naar je plekje toe. Zo maak je betere foto’s van jezelf en breng je meer van de omgeving in beeld.
Tip 4: Let op het aanwezige licht
Fotografie is ‘schrijven met licht’, ongeacht waarmee je foto’s maakt. Net voor zonsondergang is het licht bijvoorbeeld heel erg warm van toon. Gebruik zo'n moment als sfeermaker! Maar waar licht is, zijn ook schaduwen. Als een gezicht voor de helft in de schaduw valt, zal je telefoon moeite hebben met de belichting. Let goed op het aanwezige licht en stel de belichting voor het afdrukken wat naar boven of naar beneden bij.
Tip 5: Voorkom beweging met een statief
Als het wat donkerder wordt krijg je door beweging minder scherpe foto’s met je smartphone. Daarom zijn er handige accessoires zoals mini-statieven, en grips. Met een mini-statief kun je de positie van de camera eenvoudig fixeren - dat is meteen een uitkomst voor beeldbellen. Een grip geeft je letterlijk meer ‘grip’ op je toestel waardoor je hem stabieler kan vasthouden.
Tip 6: Gebruik een opzetlens
Een camera op je telefoon heeft een vaste beeldhoek. Met een smartphone lens kun je de beeldhoek aanpassen en nog mooiere foto’s maken. Er zijn opzetlenzen voor macro fotografie, fisheye, groothoek en telelenzen voor smartphones. De lensjes zijn eenvoudig in gebruik en lekker klein om mee te nemen. Zo heb je in een handomdraai meer mogelijkheden met je smartphone camera!
Tip 7: Stel zelf scherp op je onderwerp
Smartphones hebben een goede automatische scherpstelling en gezichtsherkenning, maar je kunt de scherpstelling ook zelf bepalen. Je telefoon kan scherpstellen op het punt dat jij aantikt op het beeldscherm. Zo weet je zeker dat hetgeen dat jij scherp wilt hebben, scherp op de foto staat. De scherpstelling kun je zelfs vergrendelen door je vinger wat langer op een plek op het scherm stil te houden.
Tip 8: Gebruik de flitser van je telefoon niet
De flitser van je smartphone is behoorlijk fel en dat is niet altijd even mooi. In plaats van de telefoon flitser, kun je ook een continue lamp gebruiken voor de verlichting. Hiermee heb je meer controle over het licht en krijg je een beter eindresultaat. Wil je binnenshuis een mooi portret maken? Zoek een plekje op in de buurt van een raam, maar wel uit de zon. Het licht is daardoor heel zacht en natuurlijk.
Tip 9: Profiteer van de HDR-functie
Wanneer er een groot verschil is tussen licht en donker, dan biedt de HDR-functie uitkomst. Door deze functie in te schakelen maakt je telefoon heel snel meerdere foto’s achter elkaar, maar elke foto heeft een andere belichting. De foto’s worden digitaal samengevoegd tot één perfect belicht eindresultaat. Het voordeel van deze functie is dat je veel meer doortekening in een foto hebt.
Tip 10: Bewerk je foto’s met een app
Foto’s kun je op een makkelijker manier wat verbeteren of juist net dat beetje extra geven door ze na te bewerken met een app voor fotobewerking. Met apps als Adobe Lightroom, Instagram, Snapseed en VSCO kun je een foto rechtzetten, extra verscherpen, meer contrast geven, er een mooi kleurenfilter overheen doen of omzetten naar zwart-wit. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos!